Award-winning in Richmond

This project won best renovation under $100,000 in 2011 from Home Builders & Remodelers Association of Vermont. When our clients bought their new home, they knew they had found their ideal location, but not the ideal house! The home had been built in the 1970’s and not much had changed since then. It still featured… Read more »

Read More

This project won best renovation under $100,000 in 2011 from Home Builders & Remodelers Association of Vermont.

When our clients bought their new home, they knew they had found their ideal location, but not the ideal house! The home had been built in the 1970’s and not much had changed since then. It still featured dark wood paneling, carved up living spaces, and a blue toilet. They love to cook and entertain, so they yearned for a space that would allow their interests to flourish while fitting their style and budget. The home was purchased in August 2009, and they hired Resourceful Renovator to help them design and renovate their living space.

To begin the project, Resourceful Renovator contacted ReSource’s Deconstruction Services to assist with the deconstruction. While opening up the old space, ReSource was able to harvest heaps of oak flooring, existing beams, and wood paneling that were later sold in their store. All this material was diverted from the landfill and provided the client with a nice tax deduction as ReSource is a non-profit.

Similarly in the kitchen, Resourceful Renovator was able to move and reuse an entire wall of existing, cherry cabinets. Taking over a closet from the adjoining mudroom and building a new corner cabinet enabled the removal of an interior wall. This drastically improved the layout of the kitchen, allowed for clean sight lines, and greater flow from the living room. In order to cut costs while still getting the look they wanted, the homeowner decided to try his hand at making concrete countertops. After much swearing and a few panic attacks, they were completed and installed. The cool grey color of the countertops complemented the slate tile floor, and is a huge upgrade over the blue formica!!

Resourceful Renovator

The bulk of the project centered around the living room which was transformed from two distinct dark caves into one magnificent entertaining room complete with a custom built-in for their television and audio equipment. While reframing this space, one wall was completely removed to join the two rooms together. In addition, the original 30” doorways were opened up to 6’ openings; thus allowing for better traffic flow when entertaining and inviting guests in when entering the house. In order to account for the wall removal, numerous LVL’s were installed as well as two exposed doug fir beams that are visual highlights in the room. Another new feature is the vaulted ceiling with two beautiful skylights. Natural light now pours into this space emphasizing the new cherry flooring and staircase.

Other highlights of this project include a remodeled bathroom downstairs, and updated wiring and lighting that were installed by Richard Electric. In order to keep within the budget, the majority of the rooms upstairs were kept the same. The clients pitched in again by painting the walls and ceilings after Resourceful Renovator painted all the existing dark stained trim white. New England Floor Covering installed new, recyclable carpeting throughout the three bedrooms and hallway. The final result was a cleaner, brighter space.

In the end this project featured several of the things that Resourceful Renovator has become known for- smart design that enables small changes that make a huge difference, use of reuseable building materials, and allowing for homeowner sweat equity where possible. Our clients bought a home that was dated, dark, and compartmentalized; and Resourceful Renovator enjoyed the process of transforming it into an open, bright, modern living space that is marvelous for entertaining.